Örs Cseten valokuvanäyttely 16.-26.8.

Örs Cseten valokuvanäyttely 16.-26.8.

Vuoden 1956 kasvot ja kohtalot ‒ unkarilaiset ja suomalaiset

Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 60 vuotta Unkarin 1956 kansannoususta. Tämä merkkivuosi antaa mahdollisuuden tarkastella uuden aineiston kautta historiallisia hetkiä myös Suomen ja Unkarin välisissä suhteissa, kun suomalainen yhteiskunta 1956–1957 tarjosi monipuolista tukeaan unkarilaisille.

Valokuvaaja Örs Csete ryhtyi järjestelmänmuutoksen jälkeen kuvaamaan vuoden 1956 kansannousuun osallistuneita henkilöitä ja nauhoitti kuvauksen aikana käydyt keskustelut ääninauhalle. Hän tallensi kuva- ja äänimateriaalia lähes kahdestasadasta kansannousun taistelijasta ja kuolemantuomion saaneesta. Näyttelyssä esitellään 15 näistä henkilökuvista. Näiden lisäksi tutustutaan 15 suomalaisen aikalaistarinaan. Nämä henkilökuvat perustuvat kesällä 2015 Gábor Richlyn kanssa tehtyihin haastatteluihin, jotka keskittyivät sellaisiin suomalaisiin, jotka seisoivat noina vaikeina aikoina aktiivisesti Unkarin rinnalla (mm. E. Rautavaara, P. Holappa, A. Tarkka, R. Lehtonen, H. A. Reenpää).

Tämän haastatteluaineiston sekä haastattelujen yhteydessä otettujen kuvien pohjalta kootaan tämän valokuvanäyttelyn lisäksi myös kaksikielisen valokuvakirja vuonna 2016.

Csete kertoo projektista näin:
Kaksi vuosikymmentä olen valokuvannut vuoden 1956 budapestiläisiä vapaustaistelijoita. Kuvausten ohessa olen keskustellut valokuvattavien kanssa ja tallentanut heidän tarinoitaan. Työni yhteydessä olen päässyt tekemisiin myös sellaisten ulkomaalaisten kanssa, jotka auttoivat omissa maissaan Unkarin kansannousua tai pakolaisten asiaa.
Olin elokuussa 2015 Suomessa ja tein henkilökuvia suomalaisista, jotka olivat olleet solidaarisia vuonna 1956 Unkarin kansaa kohtaa. Valokuvauksen kuluessa historioitsija Gábor Richlyn avulla onnistuimme tallentamaan kertomuksia, koettuja tapahtumia, muistoja avun, ystävyyden, solidaarisuuden muuttuvista muodoista. Joukossa oli heitä, jotka järjestivät sympatiamielenosoituksia, oli niitä, jotka keräsivät rahaa, paperia tai lumppuja Unkarin Punaiselle ristille. Toiset antoivat verta, toiset valmistivat haavasiteitä haavoittuneille. Oli niitä, jotka lausuivat runoja, niitä jotka kirjoittivat runoja. Jopa yksi oopperakin syntyi Unkarin kansannousun innoittamana.
Valokuvillani teen kunniaa myös niiden suomalaisten ystäviemme edessä, joiden luo en päässyt tai jotka eivät enää ole keskuudessamme.

Lisätietoja:Jukka Haverinen, UKTK, jukka.haverinenatunkarinkulttuuri.fi, 09-62294611

Örs Cseten projektisivu: www.1956.hu

Näyttelyyn voi tutustua Sibeliustalon Puusepän Verstaalla arkisin klo 8-17. Vapaapääsy.