Kuvanveistäjä Toivo Jaatisen näyttävä teos saa arvoisensa kodin Sibeliustalosta

Kuvanveistäjä Toivo Jaatisen näyttävä teos saa arvoisensa kodin Sibeliustalosta

Lahden Sibeliustalo on saanut lahjoituksena edesmenneen kuvanveistäjä Toivo Jaatisen (1926-2017) tekemän massiivisen Jean Sibeliuksen muotokuvaveistoksen. Merkittävän lahjoituksen tekivät Jaatisen lapset, jotka toivoivat teokselle näkyvää sijoituspaikkaa.

Metrin korkuinen teos on alkujaan osa monumenttiluonnosta, jolla Toivo Jaatinen osallistui vuonna 1961 järjestettyyn Sibelius-monumentin suunnittelukilpailuun. Kilpailuehdotukset tuli tehdä mittakaavassa 1:5, mutta jokin yksityiskohta työstä pyydettiin valmistamaan oikeassa koossaan. Jaatinen valitsi istuvaa Sibeliusta esittävän Säveltäjämestari-työnsä luonnoksen yksityiskohdaksi pään. Ehdotus voitti kilpailun, mutta sen pohjalta ei monumenttia kuitenkaan toteutettu. Näköispatsas koettiin liian perinteiseksi, vaikka Jaatisen luonnos olikin itse asiassa kaksiosainen. Istuva Sibelius ikään kuin katsoi edessään sijaitsevaa lennokasta abstraktia sommitelmaa, jonka ajatuksena oli kuvastaa säveltäjän jotakin syntymäisillään olevaa teosta.

Monumentin suunnittelukilpailun järjestänyt Sibelius-Seura ei hyväksynyt muitakaan palkituista ehdotuksista sellaisenaan monumentin lähtökohdaksi. Palkinnon ja lunastussijan saaneet taiteilijat kutsuttiin uuteen kilpailuun, jonka voitti lopulta Eila Hiltusen ehdotus. Hiltusen työ oli muunnelma hänen ensimmäisessä kilpailussa lunastussijalle yltäneestä luonnoksestaan. Tätä uutta luonnostaan hän joutui vielä useaan otteeseen muokkaamaan, ennen kuin Sibelius-Seura hyväksyi sen tulevan monumentin lopulliseksi suunnitelmaksi.

Toivo Jaatisen tekemästä muotokuvapäästä on tehty kaksi pronssivalosta. Niistä toinen on esillä Kuopion Musiikkikeskuksessa ja toinen Kuopion venäläisessä ystävyyskaupungissa Pihkovassa, osana sikäläistä Sibelius-monumenttia.

Sibeliustalon omaisuudeksi siirtyvä alkuperäinen kipsinen muotokuva saa näkyvän paikan Metsähallista. Teos sijoitetaan sopivan korkuisen jalustan päälle, joten konsertti- ja tapahtumavieraat pääsevät ihastelemaan näyttävää teosta lähietäisyydeltä.