Urgele-keiju – Marionettiooppera

Keskiviikko, tammikuu 28, 2015 - 18:00

Urgele-keiju – Marionettiooppera

Wasa Marionette Opera (SE)
Suomalainen Barokkiorkesteri
Bialostocki Teatr Lalek (PL)
Encanto Music

Nyt oopperan sankareita ovat marionettinuket! Ignaz Pleyel sävelsi riemastuttavan Urgele-Keiju -oopperan vuonna 1776 nimenomaan nukketeatterille. Keskiaikaisella satuhahmogallerialla leikkivä laulunäytelmä on hullunkurisuudessaan surrealistinen, mutta ajankohtainen tarina kevytmielisestä prinssistä, jonka täytyy naida ruma eukko saadakseen selville, mitä naiset eniten haluavat. Kun prinssi suostuu, vanhus muuttuu tietysti keijuprinsessaksi.

Kertoja esiintyy suomen kielellä. Lauluosuudet on tekstitetty suomeksi.

Laulusolistit: Piia Komsi, Niall Chorell, Jakob Bloch Jespersen
Kertoja: Teppo Lampela
Taiteellinen suunnittelu: Gabriel Bania
Konserttimestari: Arek Golinski

 

Gabriel Bania perusti WASA MARIONETTE OPERA -nukketeatterin vuonna 1989 herättääkseen 1600- ja 1700-lukujen nukketeatterioopperoita uudelleen eloon. Wasa Marionette Opera (WMO) pyrkii esityksiin, jossa kaikki ainekset muodostavat taiteellisen kokonaisuuden: lavasteet ja marionettinuket on rakennettu tarkasti barokkiajan esikuviensa tapaan, nuket näyttelevät historiallisten periaatteiden mukaisesti, laulajat noudattavat asianmukaista laulutyyliä ja musiikki soitetaan periodisoittimilla. WMO on kyennyt todistamaan, että on täysin mahdollista yhdistää historiallinen tarkkuus "kansantajuisempaan" nykyaikanakin nukketeattereissa vaalittuun commedia dell'arte-perinteeseen.

WMOn marionettitaiteilijat saapuvat Puolasta, jossa on yliopistotason nukketeatterikoulutusta ja lukuisia ammattimaisesti toimivia nukketeattereita. Projektin alkuperäinen ideoija, Gabriel bania saapuu Ruotsista. 

Nimi "Wasa" yhdistää nukketeatterilaisten mainitut kaksi kotimaata: 1600-luvulla Puolan kuninkaat kuuluivat ruotsalaiseen Wasa- eli Vaasa-sukuun. Suvun kaksi jäsentä - Kuningas Vladislav IV Vaasa ja Kuningatar Kristiina - olivat myös omalla tavallaan merkityksellisiä marionettiteatterin kehitykselle.

Kesto 2 h, sis. väliajan
Järjestäjä: Lahden Sibeliustalo Oy, FiBO ja Lahden kaupunki

, , ,

Aikataulu ja liput

Päivä: Ke 28.01.2015 klo 18.00
Sibeliustalon Pääsali
Liput: 27,50 €
12,50 € eläkeläiset / opiskelijat / työttömät / varusmiehet
12,50 € lapset alle 17v.

(sis. palvelumaksun)