Pietarin konservatorion professori Daniel Zaretsky konsertoi Sibeliustalossa

Pietarin konservatorion professori Daniel Zaretsky konsertoi Sibeliustalossa

Professori Daniel Zaretsky konsertoi Lahden Sibeliustalossa keskiviikkona 12.3.2014 kello 19. Zaretsky valmistui Leningradin konservatoriosta 1989 ja Sibelius-Akatemiasta Kari Jussilan urkuluokalta 1993.Kilpailumenestysten myötä hänelle on avautunut laaja kansainvälinen ura. Hän konsertoi säännöllisesti kaikissa merkittävissä konserttipaikoissa maailmalla ja toimii urkukilpailuiden tuomaristoissa jäsenenä.Zaretsky on toiminut vuodesta 1997 lähtien Pietarin suuren filharmonisen konserttisalin urkurina. Hän on ollut professorina Pietarin yliopistossa vuodesta 2006 ja konservatoriossa vuodesta 2007. Presidentti Putin myönsi Zaretskylle Venäjän kansallisen taiteilijapalkinnon 2006.

Konsertin ohjelmassa kuullaan kolme ranskalaisen romanttisen urkutaiteen merkkiteosta eli Dubois’n, Gigout’n ja Widorin kuuluisat toccatat. Näiden lisäksi Zaretsky tulkitsee kolme Lisztin teosta, kuten Preludin ja fuugan nimestä Bach sekä Louis Viernen fantasiakappaleen Westaminsterin kellot. Zaretskylla on tuomisinaan myös oman maansa musiikkia Sergej Tanejevin ja Christophor Kushnarevin täysromanttisin sävellyksin.

Konsertti liittyy Pohjoismaiden vanhimman urkurijärjestön, suomalaisen Organum-seuran 50-vuotisjuhlallisuuksiin. Zaretsky soittaa Helsingin Urkupäivillä seuranjuhlilla resitaalin edellisenä päivänä Helsingin Johanneksenkirkossa. Konsertti toteutetaan Organum-seura ry:n ja Sibeliustalon yhteistyönä.

Daniel ZARETSKY (s. 1964 Leningrad) opiskeli pianon- ja urkujensoittoa Leningradin konservatoriossa. Hän suoritti solistisen päättötutkintonsa ja opettajan opintonsa vuonna 1989 professorien E. Bazanovin ja N. Oksentjanin johdolla sekä jatkotutkintonsa Kazanin konservatoriossa opettajanaan professori R. Abdoullin. Vuosina 1991–1993 hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Helsingissä professori Kari Jussilan urkuluokalla suorittaen urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla, opettajinaan mm. Guy Bovet, Marie-Claire Alain, Harald Vogel, LudgerLohman, Jean Guillou, David Sanger, Hans Fagius, Michael Radulescu, Daniel Roth sekä Peter Planyavsky. Vuodesta 1988 lähtien Daniel Zaretsky on esiintynyt kaikissa entisen Neuvostoliiton merkittävimmistä konserttipaikoista, mm. Moskovan filharmonisessa konserttisalissa, Pietarissa ja Riian katedraalissa, mutta näiden lisäksi myös Tšekkoslovakiassa, Italiassa, Sveitsissä, Saksassa, Hollannissa, Itävallassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa, Portugalissa, Puolassa, Luxembourgissa, Etelä-Amerikassa, Israelissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1991 hän voitti kolmannen palkinnon Speyerin kansainvälisessä urkukilpailussa Saksassa. Hän oli yksi finalisteista vuonna 1990 Ragusan urkukilpailussa Italiassa sekä vuonna 1993 Lahden urkukilpailuissa. Hän on myös levyttänyt ja tehnyt nauhoituksia Venäjän, Latvian, Sveitsin, Saksan ja Tanskan radiolle.

Zaretsky on saanut tunnustusta asiantuntijana niin historiallisten urkujen entisöinneissä kuin uusien urkujen rakentamisessa konserttisaleihin. Häntä kutsutaan aktiivisesti kansainvälisten urkukilpailuiden tuomaristoihin niin Venäjällä kuin ulkomaillakin (Puola, Ranska, Italia, Saksa, Espanja, Luxembourg, Kanada). Vuodesta 1997 hän on toiminut kuuluisan Pietarin suuren filharmonisen konserttisalin urkurina. Hän opetti Pietarin konservatoriossa 1996–2001 ja vuosina 2002-2007 hän toimi urkujensoiton apulaisprofessorina Nizhnij Novgorodin konservatoriossa. Vuodesta 2006 lähtien hän on ollut Pietarin yliopiston sekä vuodesta 2007 lähtien myös Pietarin konservatorion professorina, ja vuonna 2011 hän aloitti urku- ja cembalomusiikin osastonjohtajana. Vuonna 2006 presidentti V. Putin myönsi hänelle Venäjän kansallisen taitelijapalkinnon.

Daniel Zaretsky
Sibeliustalossa ke 12.3. klo 19

Liput:17,50 € (sis. palvelumaksun)
OSTA LIPUT