Jussi Raittinen & The Boys esiintyy Sibeliustalossa viisikymppisillään

Jussi Raittinen & The Boys esiintyy Sibeliustalossa viisikymppisillään

Torstaina 22. toukokuuta, juuri ennen varsinaisten koulujen päätöstä, Lahden Sibeliustalon lavalle nousee Jussi Raittinen & The Boys. Tämä suomalaisen rockmusiikin ikoni juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan ja Lahden Sibeliustalo haluaa osaltaan olla juhlissa mukana.

Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut rock-yhtye, Jussi Raittisen luotsaama The Boys täyttää huhtikuussa 50 vuotta. Viisitoista viimeistä vuotta kokoonpano on kulkenut nimellä Jussi & The Boys.

Alkuperäinen The Boys perustettiin Helsingissä keväällä 1964. Yhtyeen alkuaikoina laulusolisteina toimivat kummatkin Raittisen veljekset, Jussi ja Eero, mutta Eero jätti kokoonpanon vuonna 1968. Eero teki myöhemmin paluun yhtyeeseen, mutta lähti yhtyeestä jälleen vuonna 2000.

Raittisen veljekset aloittivat uransa Harry Aaltosen yhtyeessä vuonna 1960, jonka jälkeen he olivat perustamassa The Esquires-yhtyettä ja siirtyivät sen jälkeen The Sounds-yhtyeen kokoonpanoon.

Jussi & The Boys –kokoonpanoon vuosimallia 2014 kuuluvat viime syyskuussa 70 vuotta täyttänyt Jussi Raittinen (laulu & basso) ja kesäkuussa 65 vuotta täyttävä Eero Lupari (kitara & laulu) sekä Jari Metsberg (kitara & laulu) ja Rudy Ryynänen (rummut & laulu).

Nykyinen kokoonpano muodostettiin vuonna 1999, jolloin Metsberg ja Ryynänen liittyivät rock-veteraanien ryhmään. Lupari on ollut The Boysin matkassa jo vuodesta 1980.

Bändissä soittaneiden suomalaismuusikkojen galleria on melkeinpä Suomi-Rockin Kuka Kukin On: Eero Raittinen, Matti Oiling, Eero Koivistoinen, Topi Sorsakoski, Hillel Tokazier, Antero Jakoila, Olli Haavisto, Aikka Hakala, Kaj Westerlund, Pekka Pohjola, Arto Alaspää, Vesa Anttila, Seppo Paakkunainen ja niin edelleen.

The Boys –yhtyettä on kutsuttu myös suomalaisen rockin korkeakoulutasoiseksi opinahjoksi vähän samaan tapaan kuin englantilaista John Mayall & The Bluesbreakers –yhtyettä omassa kotimaassaan.

Jussi Raittisen ja The Boysin uran alkuvaiheista voi lukea Heimo Hatakan kirjasta Muistan vielä vuonna 56 (Gummerus, 2003).

Kirjan kakkososa Vanha rokkistara ilmestyy maaliskuussa. Jussi & The Boysin uusin albumi Kerran vielä, pojat! ilmestyy samanaikaisesti kirjan kanssa. Molempia tuotoksia on saatavilla Sibeliustalon konsertin yhteydessä.