Laulu-Miehet Sibeliustalossa 8.12.2014

Laulu-Miehet Sibeliustalossa 8.12.2014

Suomalaisen musiikin päivän ja Jean Sibeliuksen syntymäpäivän kunniaksi

Satavuotisjuhlavuottaan viettävä Laulu-Miehet LM, yksi maamme maineikkaimmista mieskuoroista, konsertoi Suomalaisen musiikin päivän ja Jean Sibeliuksen syntymäpäivän kunniaksi Lahden Sibeliustalossa 8.12.2014 kello 19.  Laulu-Miehet 100 vuotta! konserttisarjaan kuuluvassa konsertissa LM esittää Matti Hyökin johdolla Laulu-Miehille sävellettyjä mieskuoroteoksia. Konsertin alkupuoli on omistettu Jean Sibeliuksen, Leevi Madetojan ja Eino Linnalan musiikille. Konsertin loppuosassa Laulu-Miehet esittää laajan jouluohjelmistonsa rakkaimpia sävelmiä. Konsertissaesiintyy useita Laulu-Miesten omia solisteja ja urkutaiteilija Tapio Tiitu.

Laulu-Miehet, perustettiin keväällä 1914. Perustajina oli joukko entisiä Ylioppilaskunnan Laulajien ja Suomen Laulun mieskuoron laulajia. Nykyisin Laulu-Miehissä laulaa pääkaupunkiseudun akateemisten kuorojen entisiä jäseniä ja muita kokeneita laulajia.

Laulu-Miesten satavuotiaasta historiasta mainittakoon Jean Sibeliuksen Jääkärien marssin ensiesitys vuonna 1918 ja Finlandian hymni-osan ensiesitys Laulu-Miesten juhlakonsertissa vuonna 1940. Useimmat merkittävät suomalaiset säveltäjät ovat omistaneet sävellyksiään Laulu-Miehille ja kuoro on puolestaan toteuttanut useita kymmeniä kantaesityksiä. 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Laulu-Miehet on lahjoittanut 104 omistamaansa, tunnettujen suomalaisten kuorosäveltäjien teosten alkuperäiskäsikirjoitusta Suomen Kansallisarkistoon. Samassa yhteydessä Kansallisarkistoon luovutettiin myös Laulu-Miesten omistama Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin sanoitukseen liittyvä alkuperäiskäsikirjoitus.

LM on taltioinut ohjelmistoaan useille äänitteille. Parhaillaan LM taltioi Eino Linnalan mieskuorotuotantoa yhteistyössä Yleisradion (YLE) kanssa. Kaikkiaan seitsemänkymmentäteosta käsittävä kokonaistaltiointi on osa tänä vuonna vietettävää
Laulu-Miehet 100 vuotta! -juhlintaa.

Laulu-Miehet on taltioinut myös joulumusiikkia. Viimeisimmälle, Joulu saapuu -levylle on koottu Laulu-Miesten laajaa jouluohjelmistoa. Levyllä kuulaan useita LM solisteja. Solistina vierailee myös Jari Sillanpää ja urkurina esiintyy urkutaiteilija Tapio Tiitu. Laulu-Miesten äänitteet ovat myynnissä konserttien yhteydessä.

Laulu-Miehet konsertoi säännöllisesti kotikaupungissaan Helsingissä ja suuntaa adventtiaikaan konsertoimaan eri puolille Suomea. Laulu-Miesten Perinteiset Joulukonsertit sekä vapun alla järjestettävä Varaslähtö Vappuun -konsertti ovat muodostuneet näkyväksi osaksi pääkaupunkiseudun konserttitarjontaa.

Laulu-Miehiä ovat johtaneet tunnetut kuoromiehet, kuten Heikki Klemetti, Martti Turunen, Ensti Pohjola ja nykyinen johtaja Matti Hyökki joka kutsuttiin Laulu-Miesten johtajaksi vuonna 1998. Vuosina 1980–2010 hän toimi Ylioppilaskunnan Laulajien taiteellisena johtajana ja vuosina 1982–2014 Sibelius-Akatemian kuoronjohdon lehtorin ja myöhemmin professorin virassa. Vuosina 1992–1995 Suomen Kansallisoopperan kuorokapellimestarina ja 1992–2004Klemetti-Opiston kamarikuoron johtajana. Savonlinnan Oopperajuhlakuoron taiteellisena johtajana Hyökki on aloittanut 2008. Kuoroammattilaisten kansainvälisissä kokoontumisissa Hyökki on pitänyt eri kuorojensa kanssa innostusta herättäneitä työpajoja. Hän on toiminut myös lukuisten kansainvälisten kuorokilpailujen tuomaristossa.

Laulu-Miehet 100 vuotta
Sibeliustalossa ma 8.12. klo 19

Liput: 29,50 € / 26,50 € S-etukortilla
(sis. palvelumaksun)
Osta liput