Vuosi 2015 juhlistaa Sibeliusta ja Sibeliustaloa!

Vuosi 2015 juhlistaa Sibeliusta ja Sibeliustaloa!

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen syntymästä tulee tänään kuluneeksi 149 vuotta. Jo tästä päivästä lähtien vietetään Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta, joka kestää aina vuoden 2015 loppuun asti. Ensi vuonna juhlitaan myös Lahden Sibeliustalon 15. juhlavuotta. Lahden satamaan rakennettu kongressi- ja konserttitalo avattiin 9.3.2000.

Sibeliuksen tuotanto on vahvasti läsnä Sibeliustalossa koko juhlavuoden.

Juhlavuoden aloittaa maanantaina 8.12.2014 Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertti, jossa kuullaan Laulu-Miehille sävellettyä tai omistettua mieskuoromusiikkia kuten Jean Sibeliuksen laulut Humoreski ja Ne pitkän matkan kulkijat.

Tammikuun ajan Sibeliustalon Puusepän verstaalla on nähtävillä taiteilija Bruno Maximuksen öljyvärimaalauksia Sibeliuksesta. Sibelius väreissään -taidenäyttelyssä on esillä ennennäkemättömiä kuvauksia Sibeliuksesta konsertin johtajana eri aikoina ja värikkäitä henkilökuvauksia säveltäjän elämästä. Sibeliuksen muotokuvista tehtiin suurin osa viime vuosisadalla, ja tämä näyttely on laajin kokonaisuus uusia maalauksia kansallissäveltäjästämme. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Sibeliuksen rakastetuimpia ja perinteisimpiä teoksia kuullaan Ylioppilaiskunnan laulajien esittämänä kuoron Sibelius 150 vuotta -juhlakonsertissa lauantaina 24.1.2015. Maestron yksinlauluja esittää oopperalaulaja Jorma Hynninen pianisti Ilkka Paanasen säestämänä Sibelius150 | Sibeliustalo15 -juhlakonsertissa sunnuntaina 8.3.2015.

Sunnuntaina 22.3.2015 pidettävässä Suomen Naiskuoroliiton 70-vuotisjuhlakonsertissa esitetään fiktiivisenä kuvauksena itsenäisen Suomen kahden vahvan musiikkikulttuurin rakentajan, Suomen Naiskuoroliiton perustajan Anna Mäkelän ja Aino Sibeliuksen, kohtaaminen. Sibeliuksen ja hänen aikalaistensa musiikkia Sibeliustalon uruilla soitettuna sekä Sibeliuksen musiikkiin ja aikaan liittyviä proosatekstejä ja runoja kuullaan Ville Urposen soittamana ja Pia Koposen lukemana ”Oi Suomi, katso…” -konsertissa keskiviikkona 15.4.2015.

Sibelius Finland Experience saapuu Sibeliustaloon kesäkaudeksi 2015, ennakkonäytös perjantaina 20.2.2015. Juonnettu konsertti on vaikuttava ja viihdyttävä, alle tunnin kestävä kokemus, joka on soitettu Sibeliustalon konserttiuruilla ja visualisoitu Suomi-kuvilla sekä väreillä. Kuvituksesta löytyy suomalaisen design ikoni professori Erik Bruunin kädenjälki.

Sinfonia Lahti juhlistaa merkkivuotta järjestämällä vuosittaisen Sibelius-festivaalinsa tavanomaista laajamittaisempana niin ohjelmiston kuin esittäjävoimiensa puolesta. Sinfonia Lahden 16. kansainvälisen Sibelius-festivaalin aikana elo-syyskuun vaihteessa Sinfonia Lahden lisäksi esiintyvät BBC:n sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri. Festivaalin kaikkiaan kuuden orkesterikonsertin kapellimestarit ovat festivaalin taiteellinen johtaja Okko Kamu, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo ja Leif Segerstam.