Juhlavuosi käynnistyy Sibelius väreissään -muotokuvanäyttelyllä

Juhlavuosi käynnistyy Sibelius väreissään -muotokuvanäyttelyllä

Lahden Sibeliustalo juhlistaa Jean Sibeliuksen 150-juhlavuotta taiteilija Bruno Maximuksen Sibelius-aiheisella muotokuvanäyttelyllä koko tammikuun ajan.  Jean Sibelius (1865-1957) on innoittanut  maailmallakin tunnettua suomalaista kuvataiteilijaa jo vuonna 1997, jolloin syntyi  Bruno Maximuksen Sibelius-aiheisista tauluista ensimmäinen nimeltään ”Sibelius ja laiska jalkapallo”. Teoksessa maalivahtia nappaa kiinni pallon, joka ei pysy pyöreänä. Tähän hahmotelmaan Maximus lisäsi musiikin, ja maalauksessa jalkapalloilijat soittavat Sibeliusta pelatessaan. Maalivahdin saadessa pallon kiinni tuomari hyppää ilmaan ja pysäyttää pelin, koska pelaajat ovat soittaneet virheellisesti. Sibelius hahmona kuvittuu maalivahdin hanskaan. Tämä taulu oli myöhemmin esillä Lontoon Sohon ja Helsingin Ylioppilastalon esityksissä. Taulu on myös kiertänyt useita näyttelyitä, ja se on Sibelius väreissään -näyttelyn vanhin teos.

Vaikka Bruno Maximus maalasi kaksi eri Sibelius-aiheista taulua ”Säveltäjä kotonaan ja Kahdeksas sinfonia” jo 2000-luvulla, varsinainen Sibelius-kuume iski vuonna 2014. Bruno Maximukselta on syntynyt yhteensä 27 Sibelius-aiheista maalausta, joista 23 maalausta on nyt nähtävillä Sibelius väreissään – muotokuvanäyttelyssä. Öljyväritöiden aiheet liikkuvat monissa tunnelmissa, luonnosta kosmokseen. Mm. konsertti-maalauksessa Sibelius esiintyy sankarimaisena hahmona ilotulitusmaisen värimaailman keskellä.

Bruno Maximus on vuonna 1970 syntynyt suomalainen kuvataiteilija, joka on pitänyt yli 100 näyttelyä Suomessa sekä ulkomailla. Maximus on myös asunut ja työskennellyt pitkiä jaksoja Australiassa, Englannissa ja Brasiliassa. Maximus on suunnitellut postimerkkejä Suomen Postille, tehnyt kirjan kuvituksia, maalannut useita muotokuvia ja seinämaalauksia.

Näyttelyn yhteydessä on esillä myös tiettävästi maailman suurin lyyra. Turkulaislähtöisen kuvataiteilija-muusikko Mauri Kososen (s. 1978) yli 300 kiloa painava luomus ”The Lyre of M. Orpheus” on 3,6 m pitkä, 1,6 m leveä ja 1 m korkea. Valtavasta kaksihaaraisesta kuusesta tehtyä lyyraa voi soittaa myös itse, sillä sävelinä toimivat yli kolmimetriset metalliputket, joita soitetaan suurikokoisilla kumivasaroilla.

Sibelius väreissään – taidenäyttely on avoinna Lahden Sibeliustalossa 2.-31.1.2015 Sibeliustalon aukioloaikoina.

Lisätietoja:

Taneli Tuomaala, toimitusjohtaja
puh. +358 44 716 1800
taneli.tuomaalaatsibeliustalo.fi