Ylioppilaskunnan laulajat juhlistaa 150-vuotiasta Jean Sibeliusta 24.1.2015

Ylioppilaskunnan laulajat juhlistaa 150-vuotiasta Jean Sibeliusta 24.1.2015

Ylioppilaskunnan Laulajat ja Jean Sibelius ovat nuoruuden kavereita.  Sibelius löysi oman sävelkielensä 1800-luvun lopulla mieskuoromusiikissa, jonka kantaesittäjänä Ylioppilaskunnan Laulajat toimi. Sibeliuksen musiikista tulikin pian kulmakivi suomalaiselle säveltaiteelle ja Ylioppilaskunnan Laulajille. YL jatkaa tänä vuonna tässä musiikillisen edelläkävijän tehtävässä ja konsertoi Sibeliuksen a cappella -ohjelmistolla eri puolilla Suomea, minkä lisäksi kuoro vierailee sekä Sveitsissä että Saksassa.

YL esiintyy Sibelius-juhlavuoden Sibeliustalossa taiteellisen johtajansa Pasi Hyökin johdollalauantaina 24.1.2015. Arvostettu mieskuoro esittää a cappella -ohjelmistossaan Sibeliuksen sävellyksiä mm. Aleksis Kiven, Juhani Ahon, Larin-Kyöstin, Gösta Schybergsonin ja Gustaf Frödingin runoihin sekä Kalevalan ja Kantelettaren kansanrunoihin.

1890-luvulle asti on vaikea hahmottaa, mitä oikeastaan oli alkuperäinen suomalainen musiikki. Kansanlaulutkin kantautuivat maahan usein Saksasta tai Ruotsista. ”Vasta Sibeliuksen voidaan katsoa löytäneen musiikillisessa merkityksessä jotain aidon suomalaista”, kertoo YL:n taiteellisena johtajana vuosina 1980 -2010 toiminut, musiikin tohtori Matti Hyökki, joka on väitellyt Sibeliuksen mieskuorolauluista. Käänteentekevä kokemus Sibeliukselle oli hänen Porvoon matkansa, jolloin hän kuuli nuorena säveltäjänä Larin Parasken runonlaulantaa. Runonlaulannan rytmi ja mitta antoivat pohjan Sibeliuksen kareliaaniselle luomiskaudelle. Tämä voidaan kuulla jo Kullervossa, mutta ennen kaikkea vuoden 1893 Venematkassa, joka kuullaan juhlavuoden konserteissa.

Sibelius, a cappella
Sibeliustalossa la 24.1. klo 15
Liput 34,50 €
Osta liput