Sibeliustalon Pääsalin lava jäädytetään jääbalettia varten

Sibeliustalon Pääsalin lava jäädytetään jääbalettia varten

Ainutkertainen jääbaletti ensi keväänä Lahteen – näyttämö jäädytetään oikealla jäällä!

Suomessa saadaan kokea ensi maaliskuussa ainutkertaisen jääbaletin lumo, kun Pietarin valtiollisen jääbaletin maailmankuulut tanssijat saapuvat esiintymään maahamme. Lahden Sibeliustalon ja Turun Logomon näyttämöt jäädytetään oikealla jäällä, jossa baletin luistelijat tekevät taiturimaisia kuvioitaan esittäen sekä Joutsenlammen että Pähkinänsärkijän kohtauksia.

Liput Pietarin valtiollisen jääbaletin esityksiin maksavat alkaen 29 euroa, ja niiden myynti alkaa Lippupisteessä tiistaina 26. toukokuuta. Lisäksi on myynnissä alle 16-vuotiaille tarkoitettuja 19 euron hintaisia lastenlippuja.

Pietarin valtiollisen jääbaletin esitykset nähdään Sibeliustalossa 5.-6.3. ja Logomossa 8.-9.3. Kyseessä on esiintyjäryhmän ensimmäinen vierailu maassamme. Nämä Lords of Ice –taitureiksi kutsutut tanssijat esittävät otteita Tshaikovskin Joutsenlammesta ja Pähkinänsärkijästä. Sibeliustalon ja Logomon näyttämöt jäädytetään esitysten ajaksi erikoistekniikan avulla, mihin vaaditaan kaikkiaan 3,5 tonnia jäätä.

Pietarin valtiollinen jääbaletti on maailman ainoa jäällä toteutettava tuotanto, jossa nähdään vanhojen venäläisten mestariteosten versioita. Joutsenlammen ja Pähkinänsärkijän lisäksi baletin ohjelmistoon kuuluvat mm. Romeo ja Julia sekä Prinsessa Ruusunen. Esitysten pukuloistosta ja lavastuksesta vastaavat Pietarin Mariinski-teatterin puvustamo ja lavastamo.

Pietarin valtiollisen jääbaletin tanssijoihin kuuluu suuri joukko entisiä taitoluistelun mestareita vuosien varrelta. Baletin historian aikana siinä on ollut mukana kaikkiaan 20 taitoluistelun Venäjän mestaria. Nykyisin baletin ohjaajina ja valmentajina toimivat mm. olympiavoittajat Ludmila Belousova ja Oleg Protopopov.

Pietarin valtiollinen jääbaletti on valloittanut katsojansa kaikkialla maailmassa. Viime vuosina he ovat esiintyneet mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Amerikassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Saksassa, Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa, Irlannissa, Serbiassa, Romaniassa, Sloveniassa, Turkissa, Kiinassa, Thaimaassa ja Etelä-Koreassa.

Baletin esitykset ovat hurmanneet yleisönsä ja saaneet huikeita arvosteluja kaikkialla. Kyse ei ole pelkästään baletista vaan ainutkertaisesta yhdistelmästä teatteria, tanssia, pukuja ja taitoluistelua. Nyt tämä jääbaletin loisto saapuu viimein myös Suomeen.

Esitysten järjestäjä. ARTBG, www.artbg.fi