Iiro Rantalan kunnianosoitus John Lennonille päättää Sibeliustalon vuoden 2015

Iiro Rantalan kunnianosoitus John Lennonille päättää Sibeliustalon vuoden 2015

Iiro Rantala Working Class Hero, music of John Lennon -konsertti Lahden Sibeliustalossa tiistaina 29.12.2015 klo 19.00

Working Class Hero on pianotaiteilija Iiro Rantalan kunnianosoitus John Lennonille, joka olisi viettänyt 75-vuotissyntymäpäiväänsä 9.10.2015.

Konsertin ohjelmistossa on tunnetuimmat Lennonin teokset, mm. Imagine, Woman, Happy X-mas, Watching the wheels, Starting Over, Working Class Hero, All You need is Love, Norwegian Wood.

Kaikki konsertissa kuultavat kappaleet on sovitettu soolopianolle.

Iiro Rantala levytti materiaalin ACT:lle 21.4.2015, ja My Working Class Hero -levyn julkaisukonsertti on Berlin Philharmonik Kammermusiksaalissa 1.10.2015.

My Working Class Hero –levy on kriitikoiden ylistämä ja saanut erinomaisen vastaanoton niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala (s.1970) lukeutuu paitsi Suomen, kenties myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin. On miltei mahdotonta luetella, keiden kaikkien kanssa yli 2000 konserttia yli 43 maassa ympäri maailman antaneen Trio Töykeät -jazztrion perustaja on uransa aikana tehnyt yhteistyötä.

Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Rantalalle luonteenomaista. Hänen orkesteriohjelmistoonsa kuuluu niin Gershwiniä kuin Mozartiakin, jonka A-duuripianokonserton hän on esittänyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa – viimeksi Suomalaisen kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa 2010. Jukka Linkolan Rantalalle säveltämän pianokonserton hän kantaesitti vuonna 2013 John Storgårdsin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Rantalan monipuolista uraa on aina leimannut yleisöystävällinen poikkitaiteellisuus ja ennakkoluulottomuus. Rantala on säveltänyt useita musikaaleja Ryhmäteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin sekä musiikin muun muassa elokuvaan Klassikko sekä kolmeen huippusuosittuun Risto Räppääjä -lastenelokuvaan, joista ensimmäinen toi hänelle Jussi-palkinnon vuonna 2009.

Rantalan solmima levytyssopimus kuuluisan saksalaisen ACT-levymerkin kanssa kantoi saman tien hedelmää. Maaliskuussa 2011 julkaistu soolopianolevy Lost Heroes oli huikea kansainvälinen arvostelumenestys, ja voitti Saksassa paitsi tavoitellun Preis der Deutschen Schallplattenkritik -palkinnon, myös Echo-palkinnon vuoden parhaasta jazz-levystä. Samana vuonna Rantala sai kunnian toimia arvostetun Montreux Jazz Festivalin pianokilpailun tuomariston presidenttinä.

Rantala on helsinkiläisen musiikkiteatteri Kapsäkin yhteydessä toimivan Kansi auki -pianofestivaalin taiteellinen johtaja. Hän on toiminut Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994, ja vuonna 2013 tasavallan presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -ansiomerkin. Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnon hän sai vuonna 1996.

Tänä vuonna Rantala palkittiin Vienti-Emmalla.

Iiro Rantalan viimeisimpänä huomionosoituksena on kunniamaininta New York Festivals:in Best Music Special –sarjassa Rantalan ja Zarkus Poussan Tunteiden Ilta –ohjelmalle.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
StarPoint Viihdepalvelut
Heidi Leppänen
p 024 8092220
heidi.leppanen@starpo