Sibeliustalon juhlavuosi kääntyi tappiolliseksi

Sibeliustalon juhlavuosi kääntyi tappiolliseksi

Vuonna 2015 Lahden Sibeliustalossa juhlistettiin Sibelius150ISibeliustalo15 – juhlavuotta. Maaliskuussa talossa juhlittiin Sibeliustalon 15-vuotisjuhlia sekä joulukuussa kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen 150- vuotissyntymäpäivää. Juhlavuoden aikana Sibeliustalo sai positiivista huomiota sekä valtakunnallisesti että kansainvälisestikin. Vuoden tapahtumapaikaksi 2015 valittu Lahden Sibeliustalo oli tutkitusti Suomen kokoustilojen parhaimmistoa ja matkailijoiden suosittelema matkakohde TripAdvisor.comissa. Konserttisalina Sibeliustalon Pääsali noteerattiin kansainvälisissäkin arvosteluissa korkealle. Wall Street Journal nosti sen Euroopan viiden parhaimman sekä The Guardian maailman kymmenen arvostetuimman konserttisalin joukkoon.

Juhlavuoden tulos jäi tappiolliseksi, taipuen verojen jälkeen 93 000 euroa miinukselle. Liikevaihtoa muodostui vuonna 2015 yhteensä 2,7 milj. euroa, kun vuotta aikaisemmin yhtiö ylsi 2,8 milj. euron liikevaihtoon.

Tapahtumilla ja kävijämäärillä mitattuna viime vuosi oli Sibeliustalolle edellisvuoteen nähden nousujohteinen. Vuonna 2015 talossa vieraili yhteensä 188 457 kävijää, kasvua edellisvuoteen kertyi kolmen prosentin verran. Tilaisuuksia talossa järjestettiin yhteensä 786 kappaletta, joista konsertteja oli 181 kpl, taloesittelyjä 101 kpl, kokouksia ja kongresseja sekä juhlia 413 kpl ja muita tapahtumia 30 kpl.  Ravintolaan ryhmävarauksia katettiin yhteensä 53 tilaisuuden verran.

Juhlavuoden aikana järjestettiin kaiken kaikkiaan 181 konserttia, joista oman tuotannon konsertteja oli 13 kpl, yhteistuotantoja 26 kpl ja vuokrakonsertteja 67 kpl. Sinfonia Lahti järjesti Pääsalissa yhteensä 44 konserttia. Konserttien keskimääräinen täyttöaste oli 64 %. Ikärajattomalla Finlandia-klubilla keikkojen määrä nousi 31:een, koko vuoden täyttöasteen kivuten 68 %:iin.

Juhlavuonna Lahden Sibeliustalo piti ovensa auki koko kesän nimikkotaiteilija Mauno Hartmanin 75-vuotisjuhlanäyttelyn sekä Erik Bruunin juhlanäyttelyn kunniaksi. Kesällä talossa vieraili 2720 kävijää.  Viime vuoden aikana järjestettiin Sibeliustalon tiloissa yhteensä kahdeksan eri näyttelyä. Yhtiö harjoitti myös lahjatavaramyymälätoimintaa sekä tuotti vuoteen erityistä Sibelius-ohjelmistoa omalla riskillään.

Lahden Sibeliustalo työllisti vuonna 2015 yhteensä 20 vakituista työntekijää ja kaksi määräaikaista työntekijää.

Juhlavuoden elokuussa reilut neljä vuotta Sibeliustaloa luotsannut Taneli Tuomaala jätti tehtävänsä, jonka jälkeen taloa siirtyi johtamaan vt. toimitusjohtaja Anu Kärkkäinen. Uudeksi toimitusjohtajaksi Lahden Sibeliustalo Oy:lle sekä Lahden Messut Oy:lle on valittu Emilia Mäki. Hän aloittaa tehtävässään maaliskuussa.

Vuodet 2016 ja 2017 näyttävät ennakkovaraustilanteen mukaan nousujohteiselta, erityisesti kokous- ja kongressipuolella myynti on lähtenyt reippaaseen kasvuun viime vuoden rauhallisemman kokousvuoden jälkeen.

Lisätiedot:

Anu Kärkkäinen
Toimitusjohtaja
Lahden Sibeliustalo Oy

Puh. +358 (0)50 398 5812
anu.karkkainenatsibeliustalo.fi