KOKO Lahti Oy:n ensimmäinen toimintavuosi odotusten mukainen

KOKO Lahti Oy:n ensimmäinen toimintavuosi odotusten mukainen

Lahden tapahtumayhtiö investoi järjestelmiin sekä koulutukseen

Vuosi 2017 oli järjestyksessään ensimmäinen KOKO Lahti Oy:n toimintavuosi, kun vuoden 2017 alussa Lahden Messut Oy fuusioitiin Lahden Sibeliustalo Oy:öön. Molemmat Lahden tapahtumatalot jatkavat KOKO Lahti Oy:n aputoiminiminä. Uuden nimen lisäksi KOKO Lahti Oy sai ensimmäisen toimintavuotensa aikana uuden logon sekä visuaalisen ilmeen.

KOKO Lahti myy ja markkinoi kahden tapahtumatalon lisäksi Lahden konserttitalon tiloja yhteistyössä Lahden kaupungin sivistystoimen ja Conciksen kanssa. KOKO Lahti Oy:n omistaa Lahden kaupunki.

Hallituksen puheenjohtajana toimii Jari Salonen sekä varapuheenjohtajana Tapani Ripatti. Toimitusjohtajana jatkaa Emilia Mäki.

Ensimmäinen toimintavuosi oli talouden näkökulmasta odotetun kaltainen. Vuoden 2017 liikevaihto kipusi 6.1 milj. euroon, liikevoittoa KOKO Lahti teki reilut 10 000 euroa. Liikevaihto jakautui tasaisesti: messutoiminta 23 %, ohjelmapalvelut 22 %, kokous- ja yritystapahtumat 21 %, ulosmyynti 13 % (sis. MM-kisat) sekä muut (mm. Lahden kaupunginorkesteri & Kanrestan vuokratuotot) 21 %. Tilikauden 2017 tappioksi merkittiin vajaat 100 000 €.

Organisaatiomuutos toteutui kuluneen vuoden aikana suunnitelmien mukaisesti. Myynti jaettiin kolmeksi tulosyksiköksi: messu-, ohjelma-ja vierastapahtuma- sekä kokous- ja yritystapahtumapalvelut. Tulosyksiköiden lisäksi yrityksen tukipalveluissa toimii HR- ja taloushallinnon lisäksi markkinointi- ja viestintä-, tekniikka- ja kiinteistö sekä aula- ja lipunmyyntitiimit.

Vuoden 2017 aikana Lahden messukeskuksessa järjestettiin yhteensä kuusitoista isoa messu- ja näyttelytapahtumaa, joista KOKO Lahti tuotti Raksa, Muovi & Pakkaus, Suomen Vahvin Mies ja Nainen, Caravan, Business Day sekä Kätevä & Tekevä -messutapahtumat. KOKO Lahden kalustoa sekä henkilökuntaa vuokrattiin Lahti2017 kisajärjestäjien käyttöön. Syksyn aikana halleilla järjestettiin kaksi isoa konserttia.

Vuonna 2017 Sibeliustalossa järjestettiin yhteensä 152 konserttia, joista Sinfonia Lahden konsertteja oli 51 kpl ja Finlandia-klubin ikärajattomia keikkoja 26 kpl. Kokouksia ja yritystapahtumia järjestettiin KOKO Lahden kaikissa tapahtumataloissa yhteensä 543 kpl. Yritys- ja vuosijuhlia sekä gaaloja molemmissa tapahtumataloissa järjestettiin yhteensä 66 kpl.

KOKO Lahden tapahtumataloissa vieraili kaiken kaikkiaan noin 390 000 kävijää vuonna 2017. Luku ei sisällä Lahti 2017-kisojen aikana halleissa vierailleita.

KOKO Lahti investoi ensimmäisenä toimintavuotenaan uuteen toiminnanohjausjärjestelmään sekä uusien tehtävänkuvien myötä henkilökunnan koulutukseen. Lahden Messukeskuksen Lahti Hallin kokoustilojen remontti toteutettiin yhteistyössä Lahden kaupungin omistaman kiinteistöyhtiö Spatiumin kanssa.

KOKO Lahti Oy työllisti viime vuonna yhteensä 36 vakituista sekä kaksi määräaikaista työntekijää. Tämän lisäksi yhtiö vuokraa tapahtumakohtaisesti lisähenkilöstöä mm. aulapalveluihin sekä järjestyksenvalvontaan.

Tuttujen tapahtumien sisältöuudistusten lisäksi KOKO Lahti on tehnyt uusia tapahtuma-avauksia vuodelle 2018, mm. messukeskuksessa järjestettävä Power Expo sekä Lahti Love.

Kesällä 2017 Lahden kaupunki myi Lahti Events Oy:n KOKO Lahti Oy:n tytäryhtiöksi. Lahti Events ostaa osan Salpausselän kisojen tapahtumapalveluista KOKO Lahti Oy:lta. Tulevaisuudessa Lahti Events Oy tuottaa tapahtumia KOKO Lahti Oy:n hallinnoimien tapahtumatalojen ulkopuolella.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Emilia Mäki, KOKO Lahti Oy
Puh. 050 582 0953, emilia.makiatlahdenmessut.fi, emilia.makiatsibeliustalo.fi

Hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen, KOKO Lahti Oy
Puh. 0440 211 211, jariatjarisalonen.fi