Orkester Norden leireilee kesäisin Lahdessa

Orkester Norden leireilee kesäisin Lahdessa

Pohjoismaissa kiertänyt Orkester Norden asettuu Lahteen seuraavaksi viideksi vuodeksi. Orkesteri on ponnahduslauta nuorille lahjakkaille muusikoille. Orkesteriin voivat hakea 15–25-vuotiaat nuoret muusikot Pohjoismaista ja Baltian maista.

Orkester Norden on kapellimestari Esa-Pekka Salosen ja Ruotsin Lions-järjestön vuonna 1993 perustama nuoriso-orkesteri. Orkesterin kotipaikka oli 15 vuoden ajan Ruotsissa, jonka jälkeen se siirtyi viideksi vuodeksi Norjaan ja sitten Tanskaan. Nyt orkesteri saa uuden kodin Suomesta ja Lahdesta seuraavaksi viideksi vuodeksi 2019–2023.

Orkester Norden toimii pohjoismaisen Lions-organisaation alla. Suomessa orkesterin hallinto ja koordinointi siirtyy Suomen Lions-liitto ry:lle. Käytännön järjestelyistä ja koordinoinnista vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Orkesteritoiminnan päärahoittaja on Pohjoismainen ministerineuvosto.

Suomen Lions-liiton pääsihteeri Maarit Kuikka on mielissään orkesterin siirtymisestä Suomen Lions-liiton hallinnoimaksi.

–Lasten ja nuorten hyvinvointi ja auttaminen ovat lionstoiminnan ytimessä. On mahtavaa, että voimme olla mukana tukemassa nuorten kulttuuriharrastusta ja kansainvälistymistä Orkester Norden -toiminnan kautta. Lisäksi Lahden kaupunki on meille paras mahdollinen yhteistyökumppani tässä tehtävässä,Kuikka sanoo.

Kapellimestari Eva Ollikainen johtaa orkesteria vuonna 2019

Nuori lahjakkuus Eva Ollikainen on lupautunut kapellimestariksi kuluvalle vuodelle. Hänen johdollaan orkesteri saa ansaittua näkyvyyttä ja soittajat pääsevät työskentelemään kunnianhimoisen ammattilaisen kanssa. Lisäksi nuoriso-orkesteria on kouluttamassa kahdeksan pohjoismaista klassisen musiikin ammattilaista, jotka edustavat omien soitinryhmiensä huippuosaajia.

Suomalaisista kouluttajista mukana on muun muassa Sinfonia Lahden sellisti Ilkka Uurtimo. Hän johtaa taiteellista työryhmää, johon kuuluu kaikkien eri soitinalojen kouluttajat, orkesterin kapellimestari sekä edustajat Suomen Lions-liitosta ja Lahden kaupungilta. Tämän vuoden pääteoksina Orkester Nordenilla tulevat olemaan Sibeliuksen Lemminkäinen ja Šostakovitšin Sinfonia nro. 5.

Eva Ollikainen kokee nuoriso-orkesterien toiminnan tärkeäksi ja haluaa olla mukana jakamassa ammattiosaamistaan nuorille.

–Kuinka upea mahdollisuus tämä on pohjoismaisille nuorille muusikoille päästä soittamaan toisten lahjakkaiden muusikoiden kanssa. Odotan inspiroivia ja energisiä hetkiä Orkester Nordenin kanssa, Ollikainen kommentoi innoissaan. 

Orkesteri kokoontuu Lahdessa 29.7.–7.8.2019 kymmenen päivää kestävälle leirille. Leirin päätteeksi orkesteri kiertää Suomessa ja Pohjoismaissa yhteensä viiden päivän ajan. Leiri järjestetään Lahden konserttitalossa sekä Lahden Sibeliustalossa, jossa järjestetään myös yksi kiertueen konserteista.

Soittajahaku käynnistyy tammikuun lopulla

Orkester Nordenin soittajahaku on avoinna 21.1.–18.2.2019. Orkesteriin voivat hakea 15–25-vuotiaat nuoret muusikot. Hakijan täytyy olla musiikkioppilaitoksen opiskelija joko Pohjoismaissa tai Baltian maissa. Hakijaksi hyväksytään myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansalaiset, jotka opiskelevat jossain muussa maassa. Majoituksen ja ruokailut sisältävä leiri ja kiertue ovat orkesteriin valituille nuorille maksuttomia. Nuori maksaa itse matkakulunsa kotipaikkakunnaltaan Lahteen, mutta myös tähän voi hakea tukea paikalliselta lionsklubilta. Lisätiedot, koesoittomateriaalit sekä hakuohjeet ovat jo saatavilla osoitteessa www.orkesternorden.com.

Lahden kaupungin kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos toivottaa lahjakkaat nuoret tervetulleiksi kulttuurikaupunki Lahteen.

– On suuri kunnia olla mukana jatkamassa lionien ja Esa-Pekka Salosen käynnistämää huikeaa kulttuurihanketta. Lahti tarjoaa Orkester Nordenille parhaat olosuhteet sekä harjoittelulle että muulle yhteiselle tekemiselle.

Lisätietoja:

Lahden kaupunki
kulttuuriasianpäällikkö
Matti Karhos
matti.karhos@lahti.fi
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
henna.keihas@lahti.fi
p. 050 383 6551

www.orkesternorden.com, www.lions.fi, www.lahti.fi Olemme myös somessa!