Sibeliustalo juhlii tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa

Sibeliustalo juhlii tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa

Lahtelaislähtöinen kuvataiteilija Ville Räty maalaa juhlavuoden taideteoksen

Lahteen 9.3.2000 avattu Sibeliustalo on toiminut jo 20 vuotta kaupungin arvokkaan rantakaupunginosan maamerkkinä ja kaupungin tunnetuimpana matkailukohteena.

Vaikka Sibeliustalo nousi aikoinaan Vesijärven rantaan vain yhden valtuustoäänen enemmistöllä, on Sibeliustalon merkitys Lahden kulttuurielämälle tänä päivänä kiistaton. Pääsalin akustiikka on tuonut kaupungille tunnustusta maailmanlaajuisesti.

Sibeliustalo oli alun perin suunniteltu tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Sinfonia Lahden kotisaliksi, mutta talolle haluttiin sittemmin myös laajempaa käyttötarkoitusta. Merkkivuosia juhlistetaankin yhdessä juhlakonsertin merkeissä maaliskuussa.

Talo uudistuu juhlavuoden kunniaksi

Kattavan juhlavuoden ohjelmiston lisäksi 20-vuotisjuhlavuonna Sibeliustaloa remontoidaan. Ravintola Lastu on saanut uuden ilmeen alkuvuodesta ja Pääsalin lattia ja istuimet uusitaan tulevan kesäkauden aikana. Myös kokoustilojen käyttömahdollisuuksia parannetaan rakentamalla kokous- ja juhlavieraille erillinen kongressisiiven sisäänkäynti satama-aukion puolelle.

Sibeliustalon korkea käyttöaste näkyy 20 vuoden käytön jälkeen upeassa rakennuksessa, joten tulevat remontit ovat välttämättömyys, perustelee KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki.

Remontit tehdään alkuperäistä arkkitehtuuria ja akustiikkaa kunnioittaen, vakuuttaa Mäki.

Suomalainen metsä ja teollinen historia arkkitehtuurin innoittajana

Vesijärven rantaan keväällä 2000 valmistuneen puisen kongressi- ja konserttikeskuksen arkkitehtien, Hannu Tikan ja Kimmo Lintulan, suunnittelun lähtökohtana on suunnitteluvaiheessa ollut suomalainen metsä.

Toinen suunnittelun lähtökohta oli sataman teollinen historia, vanhojen tiilirakennusten mutkaton estetiikka sekä veden läheisyys. Talo on nimetty puurakentamisen lippulaivaksi, joka valmistuessaan oli Suomen suurin julkinen puurakennus sataan vuoteen.

Lahtelaislähtöinen Ville Räty maalaa juhlavuoden taideteoksen

Myös taiteella on oma paikkansa kulttuurihistoriallisessa rakennuksessa, joka toimii upeana ympäristönä Sibeliustalon nimikkotaiteilija Mauno Hartmanin taideteoksille.

20-vuotisjuhlavuoden ilmeen Sibeliustalolle on suunnitellut lahtelaislähtöinen kuvataiteilija Ville Räty, joka pohtii maalauksissaan modernia maailmaa, urbaania maisemaa ja kansallismaisemakäsitettä.

Olen erittäin inspiroitunut ja pidän kunniana tämän teoksen toteuttamisesta. Teollisuusmaisema ja Lahti ovat minulle luontevia aiheita tehdä maalaus tilauksesta. Minulla on henkilökohtainen suhde tähän entiseen teollisuusalueeseen monellakin tasolla. Olen seikkaillut hylätyllä lasitehtaalla. Ollut ylläpitämässä skeittihallia ja tanssinut itseni uuvuksiin rave-bileissä Karirannan teollisuushalleissa 90-luvun puolivälissä. Kuvataiteilijana ja puualan artesaanina arvostan rakennusta ja sen arkkitehtuuria suuresti.

Lopullinen juhlavuoden teos julkistetaan juhlakonsertin yhteydessä 26.3.2020. Juhlavuoden valokuvat on ottanut lahtelainen valokuvaaja Markus Hänninen.

Sibeliustalossa vierailee vuosittain lähes 200 000 kävijää, jotka koostuvat konsertti-, kokous- sekä juhlavierasta.

Lisätietoja:

Emilia Mäki, toimitusjohtaja
KOKO Lahti Oy
Puh. +358 50 582 0953, emilia.maki@kokolahti.fi

Ville Räty, kuvataiteilija
Puh. +358 40 912 8197, ville_raty@hotmail.com

Lahden kaupungin omistaman tapahtumayhtiö KOKO Lahti Oy:n brändit Lahden Messut, Lahden Sibeliustalo, Finlandia-klubi, Lahden konserttitalo sekä Piano Paviljonki tarjoavat monipuoliset ja muuntuvat tapahtumatilat ja tuotantopalvelut 10–20 000 hengen tilaisuuksille Lahdessa upean luonnon äärellä.