Sinfonia Lahden kausi 2024-2025 on suurten juhlien kausi

Sinfonia Lahden kausi 2024-2025 on suurten juhlien kausi

Sinfonia Lahden kaudella 2024–2025 juhlitaan 75-vuotiasta kaupunginorkesteria ja 25-vuotiasta Sibeliustaloa. Kausi on myös Dalia Stasevskan viimeinen ylikapellimestarina. Hänen kädenjälkensä orkesterin ohjelmistossa on ollut vahva. Aivan uutta tällä kaudella on konserttien alkuajan muuttuminen.

Sinfonia Lahden tulevan kauden konsertit julkaistaan perjantaina 12.4. klo 9. Lipunmyynti käynnistyy keskiviikkona 15.5. klo 10. Sibelius-festivaali ja Queen-konsertit ovat jo myynnissä.

”Sibeliuksen seitsemän sinfonian johtaminen perättäisinä päivinä on matka, johon olen valmistautunut vuosia”, toteaa Dalia Stasevska tämän vuoden Sibelius-festivaalin ohjelmasta. Ohjelmassa on Stasevskalle aiemmilta festivaaleilta tutut elementit: sinfonioiden lisäksi runolauluilla muistetaan säveltäjän häämatkaa Karjalaan ja annetaan puheenvuoro Aino Sibeliukselle.

Entiset ylikapellimestarit Okko Kamu, Osmo Vänskä ja Dima Slobodeniouk sekä kauden 2020–2023 päävierailija Anja Bihlmaier ovat itseoikeutettuja vierailijoita. ”Olemme erityisen iloisia, että yhteistyö entisten ylikapellimestareiden sekä päävierailijan kanssa jatkuu aktiivisena, ja he kaikki vierailevat juhlakautemme aikana,” iloitsee orkesterin intendentti Maija Kylkilahti.

Konsertit alkavat aiemmin

Sinfonia Lahti astuu juhlakautensa kunniaksi uuteen aikaan, kun sen konserttien alkamisaika muuttuu. Kaudella 2024–2025 siirrytään yleisökyselyn perusteella tehtyyn muutokseen: konsertit alkavat puolta tuntia nykyistä aiemmin, klo 18.30. Yleisön mielipidettä muutoksesta seurataan, jos palaute on myönteistä, käytäntö muutetaan pysyväksi.

Herkuttelua musiikilla

Sinfonia Lahden juhlakauden ohjelmistokakku on sanalla sanoen herkullinen. Vanhan musiikin kansainvälisiin huippuihin lukeutuva kapellimestari Masaaki Suzuki tekee paluuvierailun Lahteen lokakuussa. Odotettavissa on huikea sukellus Bachin, Haydnin ja Mendelssohnin musiikkiin.

Aaron Coplandin vaikuttava Fanfare for the Common Man soi ikimuistoisesti Yhdysvaltojen entisen presidentin Barack Obaman virkaanastujaisissa. Nyt se saa rinnalleen Joan Towerin teoksen Fanfare for the Uncommon Woman. Molemmat teokset on sävelletty puhaltajille ja lyömäsoittajille. Samassa konsertissa kuullaan elokuvasäveltäjä John Williamsin klassista perinnettä noudattava upea tuubakonsertto. Niin ikään elokuva- ja näyttämömusiikistaan tunnetun Philip Glassin suosituimpiin teoksiin kuuluva viulukonsertto (1987) saa säkenöivän tulkinnan norjalaisen viulistikomeetta Mari Samuelsenin tulkintana.

Uuden äänimaiseman Tove Janssonin visuaaliseen maailmaan toteuttaneen Lauri Porran meditatiivinen Seasons of Moominvalley tuudittaa kuulijat Muumien maailmaan. ”Janssonin Muumeista on tehty useita erilaisia animaatioversioita, mutta koskaan aiemmin niissä ei ole käytetty hänen upeita alkuperäisiä piirroksiaan”, kertoo Moomin Characters Oy:n musiikillisena neuvonantajana vuodesta 2021 toiminut Porra. Carlos da Gruzin toteuttama kuvien animointi ei etene elokuvien tavoin vauhdikkaasti tai kokonaista tarinaa kertoen, vaan liikkeiltään pieninä otteina Muumilaakson vuodenkierrosta.

Maaliskuussa 75-vuotiasta orkesteria ja sen 25-vuotiasta kotisalia juhlitaan näyttävästi. Konsertin avaa Sauli Zinovjevin an adagio, jonka jälkeen kuullaan Kaija Saariahon viimeiseksi jäänyt teos, trumpettikonsertto HUSH. Juhlan huipentavat Sibeliuksen Kullervo ja Ylioppilaskunnan laulajat.

Pääsiäisen viettoon siirrytään Peter Whelanin johtaman hiljaisen viikon konsertissa, jonka ohjelmassa on Mozartin Requiem. Lisää upeaa kuorosointia kuullaan Dalia Stasevskan ylikapellimestarikauden päätöskonsertissa, jonka ohjelmaksi hän on valinnut Giuseppe Verdin suurteoksen Messa da Requiem.

Koko perheen konsertteja ja huippuviihdettä

Sinfonia Lahti on aina pitänyt huolta ohjelmistonsa monipuolisuudesta ja elämysten tarjoamisesta kaikille musiikista kiinnostuneille. Juhlakaudella nuorimpia kuulijoita ilahdutetaan iki-ihanilla klassikoilla. Sergei Prokofjevin musiikkisatu Pekka ja susi on monen sukupolven kuulijalle portti klassisen musiikin maailmaan. Jouluajan uudeksi klassikoksi noussut Howard Blaken Lumiukko nähdään syyskauden päättävässä elokuvakonsertissa.

Kesäkauden jälkeen konserttisaliin palataan jälleen kunnon shown tahdissa. Lauluyhtye Rajaton ja kapellimestari Nick Davies takaavat luihin ja ytimiin menevän illan Queen-yhtyeen ikonisten rocknumeroiden parissa.